Кокошија јаја

Добро је познато да је доручак најбољи начин да се започне дан. Стручнаци тврде да они који не прескачу доручак дуже живе, имају мању вероватнођу да ће се угојити током живота, као и смањен ризик од појаве дијабетеса. А за доручак се нарочито препоручује кокошије јаје, јер представља одличан избор протеина. Осим протеина, жуманце поседује чак 7,2 милиграма веома сварљивог гвожђа.

Јаја су богата и нутритијентима, а у значајним количинама поседују скоро све есенцијалне витамине и минерале, као и друге састојке који повољно делују на здравље. Наиме, истраживања су показала да јаје за доручак може да побољша памћење и когнитивне способности. Такође су савршено решење за дијету, којом се уноси мало згљених хидрата.

Једно јаје дневно повећава ниво лутеина у крви за 26 процената, а зексанита за 38 одсто. Ово је од посебне важности јер су лутеин и зексанит два кључна каротеноида за одржавање здравља очију. Тачније, ова два антиоксиданса су једина која користе макули ретине, односно рожњаче, одговорној за централни вид.

Протеини јаја су високе биолошке вредности, садрже есенцијалне аминокиселине потребне за организам у расту и разбоју. Јаје је одличан избор фосфора, селена, рибофлавина, пантотенске киселине, витамина Б12, А и Д. Најздравије је јести кувано јаје, јер људска задржава све његове лековите и хранљиве састојке, док се печењем или пржењем они већином губе.

Јаје је једна од најзначајних намирница у исхрани мале деце, због његове хранљиве и биолошке вредности и ниске калоричности. Јаје може за њих бити одговарајућа замена за месо,а препорука је да дete једе једно до два јајета дневно, поготово ако месо једе у малим количинама. Она су важна за децу и због тога што су избор градивних материја - првокласних беланчебина, витамина A, Д, Б2, гвожћа, цинка, калцијума, магнезијума и рибофлавина.

Свеукупно, јаја су благотворна за људски организам, а нарочито за крвоток, срце, бубреге, јетру, желудац и мозак.