Јаја јапанске препелице


Једно јаје јапанске препелице у просеку тежи око 12 грама.Оно садржи око 74% воде, 12% лако сварљивих беланчевина, 11% masti, 1% минералних материја(калцијума, фосфора, гвожђа). Од витамина су заступљени A, B1, Б6 i Б12. Драгоцени састојак у јајету јапанске препелице су врло важни ензими. У порећењу са јајетом домаће кокоши, јаје јапанске препелице садржи нешто мање беланчевина. Аминокиселине из протеинских формација у беланцету или жуманцету су извор беланчевина велике сварљивости и биолошких вредности.Анализом јајета јапанске препелице утврђено је да од аминокиселина има више треонина, серина, глутаминске киселине i глицина, али и Аспарагинске киселине, аргинина i лизина, него у јајима домађе кокоши.

Анализама је доказано да једно јаје јапанске препелице у односу на кокошије,има пет пута више фосфора,седам пута више гвожђа и око десет пута више витамина B-комплекса. Јаја јапанске препелице веома повољно делују на наш централни нервни систем, срце, крвне судове i метаболизам.Захваљујући овом највеђем дару који нам је природа дала,јаја јапанске препелице су се показала као веома успешно помоћно-приподно лекобито средство у лечењу неких болести а пре свега:


За исхрану људи,пре свега оних који живе у већим градским срединама, могу се боље схватити односи између исхране и промета хранљибих састојака у нашем организму, који после дуже употребе препеличијих јаја у сировом стању, остварује позитиван здраствени ефекат.